Jelitówka – co jeść i pić podczas trwania choroby?

Grypa żołądkowa, czyli popularna jelitówka, to stosunkowo powszechnie występująca choroba układu pokarmowego, która wywoływana jest przez infekcję wirusową. Jej najczęstszym objawem jest biegunka lub wymioty, a oprócz tego gorączka, ogólne osłabienie organizmu i ból brzucha. Podstawą leczenia jelitówki jest odpowiednio dobrana dieta. Jelitówka co jeść i pić, aby szybko wyjść z choroby?

Jelitówka co jeść w czasie choroby?

Najczęstszym źródłem zakażenia jelitówką jest kontakt z zarażoną osobą lub z pożywieniem, które spożywała. Na szczęście główne objawy ustępują stosunkowo szybko, bo już po 2 dniach, a pełne zdrowie odzyskuje się po około 5 dniach. Żeby tak się stało, koniecznie trzeba zastosować odpowiednią dietę. Dieta w przypadku jelitówki musi być przede wszystkim lekkostrawna. Pamiętać trzeba, że głodówki i długie przerwy między posiłkami są bardzo niewskazane. Jedzenie powinno być podawane w regularnych odstępach czasu i w niewielkich porcjach. Co powinno się znaleźć w jadłospisie osoby zmagającej się z jelitówką? Najlepiej postawić na:

  • biały ryż,
  • chude mięso z indyka lub kurczaka,
  • płatki owsiane,
  • gotowane warzywa,
  • biszkopty lub suchary.

Wielu specjalistów zaleca, aby podczas trwania jelitówki do diety dołączyć probiotyki, które skrócą czas trwania choroby i pozwolą układowi pokarmowemu szybciej dojść do siebie.

Jelitówka co jeść po ustąpieniu choroby?

Bardzo często popełnianym błędem przez osoby chorujące na jelitówkę jest zbyt szybki powrót do zwykłej diety po ustąpieniu choroby. Pamiętać trzeba, że układ pokarmowy potrzebuje czasu, aby odzyskać pełną sprawność działania. Z tego też powodu przez jeszcze pewien czas po chorobie powinno się jeść odpowiednie produkty. Szczególnie polecane jest włączenie do diety większej ilości nabiału, czyli np. nietłustego białego sera lub po prostu jogurtów. Dopiero po 3-4 tygodniach po przebytej chorobie można powrócić do spożywania zwykłych pokarmów.

Co pić podczas jelitówki?

Pamiętać trzeba, że w czasie grypy żołądkowej dieta musi składać się nie tylko z odpowiednich pokarmów, lecz również płynów. Organizm zmagający się z jelitówką wymaga zwiększonego nawodnienia — zaleca się nawet 2,5 litra płynów każdego dnia. Często specjaliści radzą, aby po każdym luźnym wypróżnieniu lub ataku wymiotów wypić szklankę wody w celu uzupełnienia płynów.
Co najlepiej pić? Oczywiście można dostarczać do ciała zwykłą wodę, lecz o wiele lepszym pomysłem będą różnego rodzaju preparaty nawadniające, które uzupełniać będą w organizmie glukozę i elektrolity. Dopuszczalne są także różnego typu ziołowe napary np. z rumianku lub mięty.

Czego unikać podczas jelitówki?

W czasie trwania jelitówki bezwzględnie należy unikać pewnych potraw i produktów, które mogłyby jeszcze bardziej podrażnić żołądek i spowodować zaostrzenie choroby. Żeby tego uniknąć, powinno się wykluczyć z diety błonnik, potrawy tłuste i smażone, a także marynowane, wędzone i konserwowane. Dla bezpieczeństwa warto odstawić także produkty mleczne, aby nie doszło do powstania nietolerancji laktozy. Pewne ograniczenia istnieją także w przypadku dostarczanych płynów. Powinno się zrezygnować z picia napojów gazowanych, a także słodkich soków.

O czym warto pamiętać przy jelitówce?

Grypa żołądkowa to bardzo nieprzyjemna i wyniszczająca dla organizmu choroba. Stosowanie odpowiednich zaleceń gwarantuje szybkie dojście do zdrowia i zminimalizowanie szkód w organizmie. Właściwa dieta, uzupełnianie płynów i elektrolitów, a także ogólny wypoczynek sprawią, że możliwe będzie szybkie zwalczenie choroby i pełny powrót do zdrowia.