Brokuły kalorie, wartości odżywcze, makroskładniki i zalecana dzienna dawka

Można je kochać lub nienawidzić, ale nie da się zaprzeczyć korzyściom zdrowotnym warzyw. A jeśli szukasz warzywa, które oferuje najwięcej wartości odżywczych w każdym kęsie, trudno jest znaleźć lepszy „dar natury” niż brokuły. Niezależnie od tego, czy już regularnie jesz brokuły, czy też myślisz o włączeniu jej do swojej diety, oto wszystko, co musisz wiedzieć o brokułach – kalorie, właściwości i zalecana dzienna dawka.

Brokuł kalorie i wartości odżywcze tego warzywa

Jako że brokuły należą do grupy krzyżowych, charakteryzuje się wysoką zawartością białka roślinnego i niską zawartością węglowodanów złożonych o wysokiej zawartości błonnika.

Wszystkie te składniki odżywcze i minimalna ilość tłuszczu sprawiają, że surowe brokuły dostarczają około 30 kalorii na 100 gramów; jest to bardzo mało, jeśli weźmiemy pod uwagę, że inne warzywa, takie jak dynia czy marchew, przekraczają 40 kcal na 100 gramów.

Z drugiej strony brokuły są bogate w wysokiej jakości mikroelementy z niewielkim wkładem energetycznym, ponieważ są źródłem potasu w wysokich proporcjach, witaminy C, witaminy A, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, oraz w mniejszych proporcjach wapnia i witaminy E o działaniu przeciwutleniającym w naszym organizmie.

Jest to bardzo sycący pokarm ze względu na bogactwo białek roślinnych i błonnika, a także niską zawartość kalorii, dlatego brokuły są podstawą każdej zdrowej diety i regularne trafiają na stoły osób dbających o sylwetkę i zdrowie.

Gotowany borkuł kalorie – czy wartość energetyczna się różni?

Gotowane brokuły mają około 25 kcal na 100 gramów, czyli mniej niż surowe warzywa. Wynika to z faktu, że podczas gotowania nasiąkają one wodą, która jest bezkaloryczna.

Ile białka znajduje się w brokułach?

Brokuły są źródłem białka. W 100 gramach surowych brokułów znajduje się około 2,8 g białka.

Czy brokuły to żywność niskowęglowodanowa i niskotłuszczowa?

W 100 gramach surowych brokułów znajduje się tylko 7 g węglowodanów i 0,4 g tłuszczu.

Brokuły: czym dokładnie jest to popularne warzywo?

Nawet jeśli nie jesz regularnie brokułów, ponieważ nie zachwycił one Twoich kubków smakowych i, z pewnością potrafisz rozpoznać ich zieloną łodygę i zieloną kwitnącą główkę. Jest to podstawowe warzywo dostępne praktycznie w każdym kraju na świecie. To warzywo pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i pierwotnie było uprawiane we Włoszech, a do Polski trafiło w XVI wieku. Jest to warzywo krzyżowe, które ma wspólnego przodka z innymi roślinami kwitnącymi, w tym kapustą, kalafiorem, brukselką i jarmużem.

Jak w pełni wykorzystać właściwości brokułów?

Należy zwrócić szczególną uwagę na metody gotowania brokułów. Zaleca się unikanie smażenia ich na obfitej ilości tłuszczu, który jest bombą kaloryczną. Lepiej obrobić je za pomocą gotowania na parze lub poprzez krótkie zblanszowane na małej ilości oleju i wody.

Ile brokułów należy jeść, aby czerpać z nich korzyści zdrowotne?

Możesz się zastanawiać, ile brokułów należy jeść, aby czerpać z nich korzyści zdrowotne? Jeśli nie jesteś wielbicielką warzyw, możesz wzdrygać się na myśl o codziennym spożywaniu dużych ilości brokułów. Dobrą wiadomością jest to, że nie trzeba wiele, aby cieszyć się korzyściami zdrowotnymi, zwłaszcza że dorośli potrzebują tylko około 2,5 szklanki gotowanych warzyw dziennie (400 gramów). Jeśli więc zjesz 1 szklankę brokułów dziennie (160 gramów), dostarczysz organizmowi połowę zalecanego dziennego spożycia warzyw dla dorosłych.

Podsumowując

Niezależnie od tego, czy chcesz wzmocnić swoją odporność, zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, czy też poprawić trawienie, brokuły mogą być pysznym i niskokalorycznym dodatkiem do śniadania, lunchu, kolacji lub przekąski, ponieważ zawierają jedynie 30 kalorii w 100 gramach surowego produktu.